Struktur Modal pada UMKM Tahu di Kelurahan Tinalan Gang IV Kota Kediri dan Menurut Perspektif Islam

Authors

  • Siti Maria Ulfa Khabibah UIN MAULANA MALIK IBRAHIM MALANG
  • Puji Endah Purnamasari UIN MAULANA MALIK IBRAHIM MALANG

DOI:

https://doi.org/10.32832/jm-uika.v11i1.3031

Keywords:

Struktur Modal, Permodalan, UMKM, Karakteristik UMKM

Abstract

The development of MSMEs (Small, Micro and Medium Enterprises) has several problems, one of them is the capital problem. Lack of capital affected the development rate of MSMEs. It is because most MSMEs use their own capital, so the capital is not too large. One of the reasons MSMEs use their own capital is because of high loan interest and complicated requirements. The importance of capital in a company, so the company must plan the capital appropriately. The purpose of this study was to determine the capital structure of the tofu MSMEs in Tinalan Kelurahan IV, Kediri. This study also aims to know the reason of the business owners use their own funds or external funds that can help their businesses survive and the perception of MSME owners about the increase in capital will affect on the profits. In addition, the research aims to know the reason of business owners saving their funds at home instead of the bank. The method of this research is qualitative research with descriptive approach. This study uses 9 informants from entrepreneurs that include in categories. Data collection techniques use interview and questionnaire. The results showed that the majority of entrepreneurs prefer to use their own capital rather than from banks/ other partnerships, the majority of MSME owners prefer to save their funds at home and they still had low literacy/knowledge of financial.

Author Biographies

Siti Maria Ulfa Khabibah, UIN MAULANA MALIK IBRAHIM MALANG

JURUSAN MANAJEMEN FAKULTAS EKONOMI

Puji Endah Purnamasari, UIN MAULANA MALIK IBRAHIM MALANG

JURUSAN MANAJEMEN FAKULTAS EKONOMI

References

Adawiyah, Wiwiek Rabiatul (2017). Faktor Penghambat Pertumbuhan Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM): Studi di Kabupaten Banyumas. Artikel Universitas Jenderal Soedirman. Diakses tanggal 27 Januari 2020 dari http://jp.feb.unsoed.ac.id/index.php/sca-1/article/viewFile/134/139

Agustina, Tri Siwi. (2015). Kewirausahaan: Teori dan Penerapan pada Wirausaha dan UKM di Indonesia. Jakarta: Mitrra Wacana Media.

Dwiastanti, Anis. (2018). Pengetahuan Keuangan Untuk Membentuk Perilaku Keuangan Keluarga: Studi Kasus Pada Ibu Rumah Tangga di Kota Malang. Majalah Ekonomi_ISSN No. 1411-9501_Vol. XXIII No. 1.

Fachruddin, Amalia Khaira. (2012). Determinan Preferensi Struktur Modal Usaha Mikro dan Kecil. Ekuitas: Jurnal Ekonomi dan Keuangan, Vol. 17, No. 3, Hal. 318-336.

Hamidi. (2010). Metode Penelitian Kualitatif: Pendekatan Praktis Penulisan Proposal dan Laporan Penelitian. Malang: UMM Press.

Kastaman R. (2003). Perencanaan Usaha Dan Pemasaran Produk Industri Rumahan Makanan Camilan. Di sampaikan dalam Kegiatan Lokakarya Pemecahan Masalah di Sentra Makanan Kota Bandung Pada KSU Sinar Berkah Kelurahan Sukahaji Kecamatan Babakan Ciparay Kota Bandung.

Kurniawati, Hanie. (2015). Literatur Review: Pentingkah Etika Bisnis Bagi Perusahaan?. Artikel D-III Administrasi Bisnis Politeknik Negeri Bandung. Diakses tanggal 1 Februari 2020 dari https://www.academia.edu/10025610/JURNAL_ETIKA_BISNIS

Leiwakabessy, Pitter., Lahallo Fensca F. (2018). Pemebiayaan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Sebagai Solusi dalam Meningkatkan Produktivitas Usaha Pada UMKM Kabupaten Sorong. J-DEPACE, Vol. 1, No. 1, Hal. 11 – 21.

Machfoedz, Mahmud. (2005). Kewirausahaan: Metode, Manajemen, dan Implementasi. Yogyakarta: BPFE-Yogyakarta.

Nawatmi, Sri. (2010). Etika Bisnis dalam Perspektif Islam. Jurnal Fokus Ekonomi (FE), Vol. 9, No. 1.

Pandji, Anoraga. (2010). Ekonomi Islam Kajian Makro dan Mikro. Yogyakarta: PT. Dwi Chandra Wacana.

Raja, Oskar., Jalu, Ferdy., D'ral, Vincent. (2010). Kiat Sukses Mendirikan & Mengelola UMKM. Jakarta: Lpress

Riyanto, Simatupang & Soemadi. (2016). Sturktur Modal Pada Usaha Mikro Kecil Dan Menengah Di Kabupaten Manokwari. Jurnal Riset Manajemen dan Bisnis Vol.11 No.1. Diakses tanggal 1 Februari 2020 dari https://www.e-journalfb.ukdw.ac.id

Sari, Dian Anita. (2015). Financial Literacy dan Perilaku Keuangan Mahasiswa: Studi Kasus Mahasiswa STIE 'YPPI' Rembang. Artikel Bisnis dan Manajemen Vol. 1, No. 2. Diakses tanggal 1 Februari 2020 dari https://www.neliti.com/publications/58351/finalcial-literacy-dan-perilaku-keuangan-mahasiswa-studi-kasus-mahasiswa-stie-yp

Sudana, I Made. (2009). Manajemen Keuangan Teori dan Praktik. Surabaya: Airlangga University Press.

Suhardi, Yusuf. (2011). Kewirausahaan. Bogor: Ghalia Indonesia.

Tanjung, M. Azrul. (2017). Koperasi dan UMKM: sebagai Pondasi Perekonomian Indonesia. Jakarta: Penerbit Erlangga.

Downloads

Published

01-06-2020

How to Cite

Khabibah, S. M. U., & Purnamasari, P. E. (2020). Struktur Modal pada UMKM Tahu di Kelurahan Tinalan Gang IV Kota Kediri dan Menurut Perspektif Islam. Jurnal Manajemen, 11(1), 95–113. https://doi.org/10.32832/jm-uika.v11i1.3031